Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de Nederlanders (on)bewust met de tanden knarst. Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, is het op elkaar zetten van kiezen of tanden en die vervolgens op een schurende manier heen en weer bewegen. Tandenknarsen komt vaak voor tijdens de slaap, waar men er geen controle over heeft. Maar als u er geen controle over heeft, hoe kunt u knarsen dan toch voorkomen?
Waarom is tandenknarsen slecht voor uw gebit?
Het kan zijn dat u na een nachtje tandenknarsen wakker wordt met zere kaken, wondjes aan de binnenkant van uw wangen of schade aan uw gebit. Denk hierbij aan gebroken of gebarsten tanden, aangetast tandglazuur of afgesleten kiesoppervlakken. Uw gebit wordt uiteindelijk ook een stuk gevoeliger van tandenknarsen. Het is dus belangrijk om te weten wat de oorzaken van tandenknarsen zijn en wat u eraan kunt doen om deze nare tandschade te voorkomen.
Wat is de oorzaak van tandenknarsen?
De oorzaak van tandenknarsen is nog niet helemaal achterhaald. Tot heden is wel bekend dat het knarsen van de tanden vaak samengaat met het hebben van een slaapstoornis zoals bijvoorbeeld slaapapneu. Het zou ook een bijwerking kunnen zijn van bepaalde medicijnen. Ziet u dit in de bijsluiter en heeft u daar vragen over, overleg dan met uw huisarts of er een alternatief middel beschikbaar is. Ook alcohol, drugs en roken kunnen invloed hebben op het knarsen van de tanden. Tot slot blijkt het dat mensen die last hebben van stress veel knarsen. Zij hebben last van een gespannen, agressief of angstig gevoel. En deze gevoelens worden in de nacht meegenomen en komen tot uiting als tandenknarsen.
Wat kunt u zelf doen om knarsen en schade aan het gebit tegen te gaan?
- Stoppen met roken, drinken en drugs
- Het terugdringen van stress
- Heeft u last van slaapapneu of andere slaapstoornissen? Dan kan het dragen van een speciaal plastic bitje helpen om ‘s nachts uw tanden te beschermen.
- Daarnaast kunt u voor het slapen gaan uw gezichtsspieren ontspannen en uw kaken masseren met uw vingertoppen.
- Let er ook overdag op of u uw kaken onbewust op elkaar zet.
- Tot slot helpt het slapen op uw zij bij het stoppen met tandenknarsen.
Naast bovenstaande zaken kunnen wij ook een zogenaamd “knarsbitje” op maat maken om knarsen tegen te gaan. Afhankelijk van de hevigheid van knarsen, kiezen wij het juiste materiaal. Ook geven wij advies in hoe vaak u het bitje dient te dragen en houden wij uiteraard in de gaten of er verbetering is.
Heeft u last van tandenknarsen? Neem dan contact op met Tandartsenpraktijk Laren & Vorden
Heeft u klachten aan uw gebit vanwege tandenknarsen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.